5 Mart 2018 Pazartesi

Babam Süt Peşinde (Neil Gaiman'ın Çocuk Kitabı)

Neil Gaiman
    Neil Gaiman, çağımızın masal anlatıcılarından biridir. Modern masal yaratıcısıdır. Günümüz popüler kültürünü şekillendiren isimlerden biridir. Roman, öykü, çizgiroman (resimli roman, grafik roman), senaryo yazarıdır. Bir çok eserini okudum. Son olarak ise kızım için eşimle aldığımız Babam Süt Peşinde adlı çocuk kitabını okudum. Bir önceki okuduğum eseri, itiraf etmem gerekirse dizi uyarlamasını izlemeden önce okumam gerektiğini düşünerek geç de olsa okuduğum Amerikan Tanrıları'ydı. Fakat maalesef bu yazıda son okuduğum eserinden bahsedeceğim. Amerikan Tanrıları'ndan da bir ara bahsederim. Önemli çünkü.

Kitap Kapağı
 

  Babam Süt Peşinde bir çocuk kitabı. Sabah kahvaltı etmek isteyen iki kardeş, mısır gevreklerine koymak için evde süt olmadığını farkedince, babaları, bir şişe süt almak için dışarı çıkıyor. Uzun bir süre sonra dönen baba, bir şişe sütü eve getirmek için, dinozorlar, vampirler, eski çağ insanları ve dinozorlar ve uzaylıların yer aldığı uçuk bir macera yaşadığını anlatıyor çocuklarına. Biz de bu macerayı okuyoruz.

    Çizer Skottie Young’ın kitabın atmosferini tamamlayan illüstrasyonlarının da etkisiyle hikaye akıp gidiyor. Bir yetişkin olarak kısa, eğlenceli ve çocuksu bir bilimkurgu öyküsü okumuş oldum. Bitince de kızım için, eşimle oluşturmaya çalıştığımız kitaplığa mutlu bir şekilde yerleştirdim.
    Babam Süt Peşinde, özellikle ilkokul çağındaki çocukların okumaları gereken bir kitap. Peki neden? Bu kitap sayesinde çocuklar, "farklı kültürler" ve "zaman yolcuğu" kavramları ile tanışıyor. Farklı kültürleri bilmek ve anlamak bilinçlenmenin en önemli adımlarından biridir. Ayrıca  zaman yolculuğu kavramına dair fikir edinmek, hayal gücünün gelişimi ve bilimsel bilgiye geçiş açısından büyük önem taşıyor. İşte bu kitap da bunları sağlıyor. Hem de hiç sıkmadan. Çocuklarımıza bu kitabı okutmak için de bu sebeplerin yeterli olduğunu düşünüyorum.

    


    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder